degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
Tràmits
Ciutat
ombra

Ripollet continua sumant verd amb la recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll

26/06/2020

A mitjans juliol està previst que finalitzin les obres del gual i ja es projecten noves actuacions, com la naturalització del riu entre ponts o un nou gual al parc Massot.

La recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll al seu pas per Ripollet, des de Barberà fins a Montcada i Reixac, és un objectiu prioritari del govern municipal, que ve del mandat anterior i una de les primeres actuacions que apareixen en el Pla d'Acció Municipal (PAM) 2019-2023. El que es pretén, en paraules de l'alcalde de Ripollet Jose M. Osuna, és "recuperar el riu i deixar de viure d'esquena a ell, per tal de redescobrir-lo i que tota la gent de Ripollet el pugui gaudir". Acabada la primera fase de projecte de recuperació mediambiental de la llera del Ripoll a Ripollet i a punt de finalitzar les obres del gual a la zona del Molí d'en Xec, ja es projecten noves actuacions importants, com la retirada de canya, la recuperació de l'espai fluvial entre ponts i nous guals al parc Massot i al polígon Cadesbank.

Ripollet continua sumant verd amb la recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll -Imatge 1- El passat dilluns, 22 de juny, l'Ajuntament va oferir una roda de premsa per tal de repassar aquesta qüestió estratègica i l'estat de les diferents actuacions a l'entorn fluvial i natural del riu Ripoll. L'alcalde va assegurar que "podem estar contents com a govern i com a ciutat del que s'està fent" i va agrair la feina feta a regidors i tècnics, tant actuals com de l'anterior legislatura, per les complexitats que comporten les actuacions en aquest espai, no només de caràcter administratiu i econòmic, sinó també tècnic, "en tractar-se d'un espai viu que té les seves pròpies dinàmiques i calendaris". En el marc de l'Any Verd, Osuna va destacar que "la Covid-19 ens ha fet veure la necessitat de protegir i valorar els indrets fluvials i naturals", que s'han convertit durant la pandèmia en importants zones de passeig i el tall a la circulació de diferents vies ha comportat el redescobriment d'aquesta anella verda de Ripollet. Per últim l'alcalde va fer una nova crida a la població per tal que durant l'execució de les obres respecti sempre el perímetre de seguretat, tot anunciant que s'espera que a mitjans de juliol hagin finalitzat les obres el gual.

Més de 600.000 euros de subvencions externes
Per tal de portar a terme els diferents projectes, l'Ajuntament ha intentat involucrar al màxim les diferents entitats supramunicipals per al seu finançament, com va explicar la regidora d'Economia, Pilar Castillejo. Així, s'ha comptat amb una aportació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de prop de 280.000 € del Programa metropolità d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) del pla d'inversions metropolità 2016-2019 amb què s'ha finançat el 75% de les obres del gual. L'Ajuntament també ha rebut una subvenció de 300.000 € del Programa de Meses de Concertació del Pla de Xarxes de Govern Local 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, d'on s'ha pogut assumir el 25% de les obres del gual (93.162,87 €), així com el 50% de la redacció del projecte de recuperació mediambiental de la llera del Ripoll a Ripollet (4.095,85 €), prop de 100.000 € del seu cost d'execució i la coordinació de seguretat i salut (1.183,38 €). Per últim, el Consorci Besòs-Tordera també ha fet una aportació del 50% de la redacció del projecte de la fase 1 (4.095,85 €) i 50.420,98 € per a les certificacions d'obra aprovades, que actualment estan pendents de rebre.

El regidor de Protecció del Medi, Eric Plata, va explicar que l'ACA té previst realitzar a la tardor la retirada de canya americana, a tocar de Barberà i el riu sec. Un procés complicat i costós, on cal trinxar el rizoma per evitar que torni a créixer i poder mantenir la flora autòctona.

Projecte entre ponts i anella verda
Aquest mes de juny s'ha adjudicat la redacció del projecte executiu entre el pont de vianants i el de la carretera de Tarragona, que s'espera que estigui enllestit després de l'estiu. En aquesta zona caldrà treure els horts existents, retirar la canya invasora i fer la seva naturalització. Es tracta d'un projecte que pot superar el cost d'un milió d'euros i, per tant, caldrà buscar finançament per tal d'iniciar les obres durant aquest mandat. Plata també va explicar que la construcció del gual del parc Massot s'espera que estigui licitada per la tardor i que també hi ha previst un nou gual a l'alçada del polígon Cadesbank, pendent de redacció, que forma part d'un projecte de millora de connexió de polígons de la Diputació de Barcelona. "Els tres guals el que faran és donar continuïtat a l'anella verda amb què volem connectar tots els espais verds i naturals de Ripollet, unes 30 hectàrees que hem de protegir", va explicar el regidor Eric Plata.

Com va explicar l'alcalde, Jose M. Osuna, "queda molta feina per fer, però hi ha un plantejament estratègic i tenim clar el camí a recórrer, amb tota la línia de col·laboració amb les administracions i institucions supramunicipals per poder seguir avançant, i estem contents de veure com es fan aquests passos pel que suposa deixar de viure d'esquena al riu".

Altres imatges:
Ripollet continua sumant verd amb la recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll -Imatge 2-Ripollet continua sumant verd amb la recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll -Imatge 3-Ripollet continua sumant verd amb la recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll -Imatge 4-
  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validació W3C/WCAG.

Redacció i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal