degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
Tràmits
Ciutat
ombra

L'Ajuntament de Ripollet recorda la necessitat de protegir els ocells que nidifiquen als edificis

13/05/2021

Protecció del medi té identificats més d'una desena de punts on han nidificat espècies protegides i recorda a les persones o comunitats de propietaris la importància de protegir-les.

L'Ajuntament de Ripollet, a través de Protecció del Medi, està enviant cartes aquests dies a persones i comunitats de propietaris d'edificis on tenen constància que nidifiquen orenetes o altres aus d'espècies protegides, com ara falciots o ballesters. L'objectiu és informar-los de la legislació vigent que protegeix aquestes espècies i prohibeix manipular o eliminar qualsevol niu o cavitat que aquests animals puguin utilitzar. Actualment, tenen localitzats més d'una desena de punts on hi ha al voltant d'un centenar de nius.

L'Ajuntament de Ripollet recorda la necessitat de protegir els ocells que nidifiquen als edificis -Imatge 1- Es tracta d'ocells que han trobat en els edificis de la ciutat un substitut artificial dels penya-segats. Uns animals que conformen un patrimoni natural molt important i contribueixen en la millora de la qualitat de vida a la ciutat, essent essencials pel seu equilibri ecosistèmic. A més, són molt útils perquè són grans consumidors d'insectes.

La presència d'aus protegides en edificis està regulada pel Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals; per la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, i per l'article 334 del Codi Penal. Aquest text indica que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi, encara que sigui fora de l'època de cria o no estigui ocupats. En cas que sigui necessari fer-ho caldrà sol·licitar una autorització excepcional als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya abans d'iniciar qualsevol actuació.

L'escrit també recorda que els promotors d'intervencions en edificis tenen la responsabilitat de comprovar la possible presència d'espècies protegides pels propis mitjans abans d'iniciar qualsevol tipus d'actuació. Atesa la normativa vigent, la destrucció o simple molèstia de llocs de cria o refugi d'espècies protegides pot comportar l'aturada de l'obra i ser constitutiu de delicte penal o sanció administrativa.

Per a qualsevol dubte, poden contactar amb Protecció del Medi a través del correu electrònic mediambient@ripollet.cat.

  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validació W3C/WCAG.

Redacció i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal