degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
Tràmits
Ciutat
ombra

El Consell Comarcal acorda un pla de xoc per a la indústria

23/07/2020

Agents socioeconòmics de la comarca, ajuntaments i Consell Comarcal acorden un primer paquet d'actuacions immediates dirigides a la indústria i també de caràcter general per a afrontar aquest 2020 en el marc de la pandèmia

Ahir al matí es van reunir els membres del grup impulsor d'Indústria i Innovació que està elaborant el Pla de reactivació econòmica de la comarca per compartir les accions més immediates que es portaran a terme encara en escenari de pandèmia. Aquest primer paquet d'actuacions van dirigides al sector industrial, però també inclouen mesures generals que han de permetre, a partir de l'acció immediata, pal·liar, ajudar i afrontar algunes de les conseqüències d'aquesta crisi i ser la base inicial del nou Pla de Reactivació econòmica 2021-2023 que marcarà l'actuació en l'àmbit de desenvolupament econòmic local.

El Consell Comarcal acorda un pla de xoc per a la indústria -Imatge 1- El conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal, Xavier Garcés, va explicar que "totes i tots els qui avui som aquí som ben conscients de l'important impacte que la pandèmia de la Covid està tenint en el teixit socioeconòmic de la comarca. Un impacte que no és estàtic, que no s'atura, i que cada cop ens porta unes dades més preocupants que poden anar a més ja que estem davant un escenari de regressió econòmica a curt termini per la finalització i impacte de les grans mesures de suport als teixit empresarial, com ERTOS o ajornament de tributs, i la possible situació de rebrots que puguin comportar restriccions de l'activitat econòmica". Per això, afegeix "avui hem donat llum verda a unes primeres actuacions prioritàries a desenvolupar de forma concertada i participativa per tots els agents del territori d'acord amb les possibilitats de recursos actuals".

També va remarcar que "tenim un problema de finançament i manca de recursos pel projectes de territori i hem de ser capaços de poder traslladar a les administracions superiors aquesta greu situació. Des del Consell Comarcal ens hem posat en contacte amb la Diputació de Barcelona, les conselleries de Treball i Indústria i el Ministeri per poder explicar i deixar constància de les necessitats i de la situació que viu el territori".

Les mesures del Pla de Xoc
El Pla de Xoc preveu 24 actuacions inicials en 9 àmbits de treball:

1. Fiscalitat Local i simplificació administrativa
En destaca la creació d'una comissió jurídica per tal de facilitar un grau de cobertura legal i administratiu comú entre els diferents municipis de la comarca per la implementació d'ajuts i bonificacions. També l'intercanvi de bones pràctiques per impulsar l'harmonització entre els municipis, creant "ordenances tipus" i guies. Juntament amb els ajuntaments també es vol facilitar i accelerar la tramitació electrònica en tràmits empresarials, donant suport a les PIME.

2. Espais econòmics
Es vol conèixer l'impacte de la crisi en l'ocupació dels Polígons d'Activitat Econòmica per tal de poder-hi actuar.

3. Qualitat de l'Ocupació
En aquest cas, es recollirà la informació de les 60 grans empreses del territori per valorar la seva situació. També es vol identificar les empreses motores locals, amb un alt valor estratègic, que es troben en situació d'ajust o en risc. Es crearà una cartera comuna de serveis de programes d'assessorament i suport per oferir a les PIMES del territori així com també per acompanyament a persones provinent de tancaments d'empreses i processos d'ajust.

4. Sostenibilitat i Economia Circular
Tal com marca el Pla de Reconstrucció aprovat pel Consell d'alcaldies s'aposta per una sortida circular a la crisi. El Pla de Xoc apunta actuacions de transferència de coneixement i tecnologia per innovació sostenible i l'acompanyament a les indústries que vulguin implementar l'economia circular.

5. Digitalització
Es faran noves accions de sensibilització per a les PIMES per a poder obrir noves oportunitats de negoci relacionades amb la digitalització. També s'activa un servei d'assessorament personalitzat per elaborar i iniciar un full de ruta cap a la transformació digital. Es manté el suport a les iniciatives locals de fabricació de material d'ús sanitari en previsió d'un nou rebrot.

6. Formació pel treball
Es preveu la realització d'un curs modular pels formadors i formadores en FP a la comarca per a la docència híbrida i la creació d'un mòdul general en competències digitals adreçat a l'alumnat d'FP ocupacional previ a l'inici de la formació. Mitjançant la realització d'una taula rodona en format webinar es generarà debat, apropant els canvis d'accés al coneixement, tant a les entitats formatives del sector ocupacional com d'empreses del territori.

7. Mobilitat
Es treballarà en el marc del Pla Supramunicipal de la Qualitat de l'aire, que s'està elaborant a la comarca.

8. Economia social i solidària
En aquest camp es vol enfortir el teixit empresarial local donent suport a la creació de plataformes locals de distribució als municipis, la compra online i la distribució. També posar en valor les iniciatives d'innovació i transformació social que s'han activat durant la pandèmia per tal de generar coneixement compartit.

9. Promoció territorial
Donant a conèixer la informació a través del Directori de Recursos del Consell Comarcal.

Es preveu un procés de valoració i revisió del pla amb el tancament de l'any 2020 per tal d'ajustar les actuacions en marxa i coordinar-se amb el procés d'elaboració del nou Pla de Reactivació.

Les dades actuals
Actualment a la comarcal hi ha una taxa d'atur del 13'7%. De fet, s'ha registrat un augment del 4'7% de l'atur al juny respecte el maig i respecte a l'any anterior, l'atur ha crescut un 30,3%,. S'han efectuat prop de 10.600 expedients d'ERTO, que afecten a gairebé una de cada tres persones assalariades de la comarca. Sectorialment, la secció amb més persones afectades a la comarca és la indústria manufacturera (29,5%), seguida del comerç (17,5%), l'hostaleria (12%), la construcció (6,2%) i les activitats professionals (5,1%). Aquestes cinc branques concentren el 70% del total de llocs de treball afectats. També s'ha produït una davallada consecutiva de l'afiliació a la Seguretat Social i respecte del maig, augmenta en 6.586 (+4,7%) el nombre de persones demandants d'ocupació i al juny sumen un total de 146.811. D'altra banda, durant el període s'anuncien nous tancaments d'empreses industrials: Nissan (Montcada i Reixac) i Sintermetal (Ripollet), que cal sumar a les ja conegudes: TE Connectivity i General Cable (Montcada i Reixac), Huayi Compressors (Sant Quirze del Vallès) i Continental (Rubí).

Passos cap a la reactivació
El 25 de març de 2020, el Grup Impulsor del Pacte ja va aprovar una declaració conjunta de mesures urgents per a minimitzar els efectes de la crisi del coronavirus, i que han permès activar unes eines per a la diagnosi socioeconòmica, de seguiment i impuls de mesures aplicades per les administracions locals o de suport a la fabricació de material de protecció, entre d'altres.

El Consell d'alcaldies del Vallès Occidental, en data 16 de juny va aprovar el Pla de Reconstrucció social i econòmica del Vallès Occidental que articula la cooperació institucional i el posicionament del territori en quatre grans eixos: mesures transversals i territorials (Reinventem-nos), mesures de protecció social (Protegim-nos), mesures de reactivació econòmica (Activem-nos) i mesures de sostenibilitat i responsabilitat social (Responsa-bilitzem-nos). Aquest va ser avalat pels principals agents econòmics i socials del territori en la mateixa sessió d'aprovació i pel plenari del Consell Comarcal en sessió de 16 de juliol.

A nivell sectorial, es treballa en el desplegament d'un Pla de Reactivació econòmica per establir un marc d'actuació compartit que permeti incrementar la resiliència i capacitat d'adaptació del territori, que es desplegarà en dos àmbits: Indústria i Innovació (donant continuïtat al Pacte per la Reindustrialització) i Comerç i Restauració (impulsat a partir dels efectes de la covid-19). Durant els mesos de juny i juliol d'enguany s'han intensificat els treballs de concertació público-privat per a dissenyar un pla d'actuacions urgents i de xoc pels efectes de la Covid-19 que avui ha estat aprovat pel grup impulsor d'Indústria i innovació.

NdP

Icona PDF-0,44 Mb - Arxiu 1 
  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validació W3C/WCAG.

Redacció i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal