degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
Tràmits
Ciutat
ombra

Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola

16/07/2020

Finalitzada la primera fase del projecte, amb els resultats de l'informe "Recuperació del Patrimoni local entorn a la Vinya a Ripollet", Ripollet Vital es planteja com un projecte innovador i estratègic global, amb accions de desenvolupament econòmic, socials, de sostenibilitat i de patrimoni, molt més enllà del seu referent, el Mercat de la Vinya.

Ripollet Vital té com a finalitat la recuperació del patrimoni cultural i econòmic de la vinya a Ripollet com a instrument pel desenvolupament econòmic local. El projecte es va presentar ahir dimecres, al Teatre Auditori del Mercat Vell, amb la presència de més d'un centenar de persones, entre elles representants d'entitats locals, membres de la comissió de Festa Major, administracions i empreses vinculades al projecte i veïns i veïnes que han col·laborat amb l'aportació de material o testimonis. L'acte el va presidir l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna; acompanyat per M. Sol Lage, cap de l'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, i els responsables de l'estudi, Sol Roig, directora de projectes de l'empresa Emovins, i Xavier Andreu, gerent de Sapienstravel.

Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola -Imatge 1- L'alcalde va voler iniciar l'acte, ajornat al març per la Covid-19, amb unes paraules de condol i acompanyament "a totes les famílies de les persones que més han patit i més estan patint per aquesta situació i que tant ens està afectant", a més de seguir fent una crida a la prudència i el respecte de les mesures d'higiene i seguretat per evitar un rebrot.

Ripollet Vital parteix de la premissa, tal com va explicar Osuna, "que la vinya és un tret de la personalitat històrica de Ripollet i que la vinya, per què no, pot ser i ha de ser un ingredient d'impuls econòmic local, arrelat al municipi, arrelat a la terra". L'alcalde va fer referència a les diferents línies d'actuació i accions concretes i tangibles "per fer realitat totes les oportunitats que la vinya i el sector vitivinícola, el tercer sector agroalimentari de Catalunya, ens brinda".



Accions de futur
Així, Ripollet Vital és el nom d'un conjunt d'actuacions futures que, amb caràcter transversal, connectaran de nou el municipi amb aquest llegat. Parlem d'un projecte integral de ciutat que obre línies d'actuació en Educació, Formació, Ocupació, Perspectiva Gènere, Participació, Patrimoni, Cultura, Memòria, Medi ambient, Comunicació, Comerç i Empresa.

Accions de desenvolupament econòmic, amb actuacions que lliguin la vinya i el sector vitivinícola en tots els seus aspectes amb l'oferta de formació i ocupació local. I amb una mirada molt important cap a l'hostaleria, la restauració i el comerç especialitzat.
També es contemplen accions cap a la inclusió social, la sostenibilitat i l'ecologia i la visió de gènere, amb projectes com una horta experimental i ecològica, que sigui de proximitat i amb productes que es puguin oferir a bars i restaurants de la ciutat.
I, per últim, prosseguir amb l'estudi del llegat de la vinya i amb activitats patrimonials i divulgatives sobre la importància i arrelament de la vinya a Ripollet, en el qual un dels eixos més importants és fer créixer el Mercat de la vinya per tal que no sigui una acció només vinculada a la Festa Major.

Aquesta primera fase del projecte ha comptat amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona. Des de l'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació, M. Sol Lage va assegurar que "aquest projecte recull una sèrie de components que estan en els nostres eixos d'actuació, és un projecte innovador, que connecta passat i futur, gira entorn del desenvolupament econòmic i recull bona part dels objectius de desenvolupament sostenible".

Des de 2008 l'Ajuntament de Ripollet està treballant en la recuperació de la història de la vinya com a patrimoni cultural de la població. Després d'un primer treball de recerca documental i oral, que va donar com a resultat l'exposició "Temps de vinya", es va iniciar una col·lecció d'objectes, documents, fotografies i testimonis al voltant d'aquesta temàtica. L'any 2016 es va iniciar el desenvolupament d'un nou projecte "El Mercat de la vinya", com a activitat dins de la programació de la Festa Major de Ripollet. L'any passat, a més d'ampliar l'oferta en quantitat i en qualitat, es van incorporar elements de Consum Responsable i de Proximitat i una destacada visió de gènere, amb l'objectiu de visibilitzar la importància del paper de la dona a la vinya al llarg dels anys.


L'estudi de recuperació del patrimoni entorn la vinya
La primera fase del projecte ha comptat amb una recerca i diagnosi del passat i del moment present, un estudi estratègic al voltant de la Vinya a Ripollet, així com l'estudi d'experiències similars, entre les quals Ripollet se significa per tenir una justificació prèvia sobradament demostrada, tal com van explicar els responsables de l'informe "Recuperació del Patrimoni local entorn de la Vinya a Ripollet", realitzat per Sapienstravel-Viemocions en col·laboració amb Emovins i el desaparegut Àngel García Petit.

Els resultats han superat les expectatives inicials, revelant un valor patrimonial de certa importància pels fonaments del sector vinícola actual, i han permès fer valdre el patrimoni cultural de la Vinya de Ripollet.

Com va afirmar Sol Roig, d'Emovins, "Ripollet va tenir un paper destacat en l'estudi i formació dels viticultors a tota la província i va ser juntament amb altres municipis propers una de les cooperatives de major producció a Catalunya". Així destaca l'existència d'un viver provincial de ceps l'any 1888, sostingut per la Diputació de Barcelona, "que no només contribuïa a l'estudi de les malalties de la vinya, sinó també tenia un caràcter formatiu com a punt de referència pels viticultors de tota la província". També la construcció d'un celler cooperatiu de Cèsar Martinell, entre 1921 i 1923, que evidencia el volum de producció i que va ser expropiat per tal de construir l'autopista C-58.

En definitiva, l'important passat vitivinícola de Ripollet ens permet obrir tot un ventall d'oportunitats per treballar en elements de sostenibilitat, agricultura ecològica, cooperació, inclusió social o millora del desenvolupament econòmic de la nostra ciutat. L'acte va finalitzar gaudint, tot els assistents, a l'exterior del Teatre, d'una copa de vi, fet al Vallès i per una dona.

Altres imatges:
Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola -Imatge 2-Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola -Imatge 3-Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola -Imatge 4-Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola -Imatge 5-
  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validació W3C/WCAG.

Redacció i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal