degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
Tràmits
Ciutat
ombra

Arriba el Cabraboc al balcó de Ripollet Ràdio i dóna el tret de sortida al Carnaval

11/02/2015

S'acosta el Carnaval i per començar a escalfar màquines, el rei de la festa, el Cabraboc, presidirà la mateixa, com és habitual, des del balcó de l'emissora Ripollet Ràdio. Des de la colla de Diables conviden a tots els ripolletencs a participar de la penjada oficial el dimecres 11 de febrer a les 18:30 hores. I demanen, perquè és carnaval, festa de gresca i xerinola, que els qui vinguin facin soroll amb qualsevol cosa que que puguin portar i així acompanyin els musics dels Diables de Ripollet en aquest ritual. Proposen també la mateixa activitats per al comiat del Carnestoltes i la despenjada del Cabraboc que tindrà lloc el dimecres 18 de febrer a les 18:30 hores.

Arriba el Cabraboc al balcó de Ripollet Ràdio i dóna el tret de sortida al Carnaval -Imatge 1- Qui és el Cabraboc?
El cabraboc és un ésser mig persona per la part de dalt mig cabra/ boc per la part de sota. Són éssers de bosc motiu pel que la gent prefereix evitar-los quan viatja de nit. Persegueixen als homes com si fossin cabres i a les dones com si fossin bocs. Sovint les persecucions acaben fent estimbar la víctima per un penya-segat. Algunes vegades se'ls descrivia amb ales de rata-pinyada.

La llegenda ripolletenca
A Ripollet s'explica la llegenda de El Vell la Vella i el Cabraboc, segons la qual un vell i una vella que arribaren a Ripollet per carnestoltes amb un gat en un cistell es trobaren amb un grup de diables i aleshores el gat saltà del cistell convertit en un diable més, el Cabraboc. Sembla que antigament el personatge havia sortit a la rua de carnaval, i modernament ha estat recuperat per la colla de les Bruixes de Ripollet (colla femenina de diables), que escenifiquen la llegenda per la Festa Major.

L.P.

  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validació W3C/WCAG.

Redacció i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal