degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
TrÓmits
Ciutat
ombra

Arriba el Cabraboc al balcˇ de Ripollet RÓdio i dˇna el tret de sortida al Carnaval

11/02/2015

S'acosta el Carnaval i per comenšar a escalfar mÓquines, el rei de la festa, el Cabraboc, presidirÓ la mateixa, com Ús habitual, des del balcˇ de l'emissora Ripollet RÓdio. Des de la colla de Diables conviden a tots els ripolletencs a participar de la penjada oficial el dimecres 11 de febrer a les 18:30 hores. I demanen, perquŔ Ús carnaval, festa de gresca i xerinola, que els qui vinguin facin soroll amb qualsevol cosa que que puguin portar i aixÝ acompanyin els musics dels Diables de Ripollet en aquest ritual. Proposen tambÚ la mateixa activitats per al comiat del Carnestoltes i la despenjada del Cabraboc que tindrÓ lloc el dimecres 18 de febrer a les 18:30 hores.

Arriba el Cabraboc al balcˇ de Ripollet RÓdio i dˇna el tret de sortida al Carnaval -Imatge 1- Qui Ús el Cabraboc?
El cabraboc Ús un Ússer mig persona per la part de dalt mig cabra/ boc per la part de sota. Sˇn Ússers de bosc motiu pel que la gent prefereix evitar-los quan viatja de nit. Persegueixen als homes com si fossin cabres i a les dones com si fossin bocs. Sovint les persecucions acaben fent estimbar la vÝctima per un penya-segat. Algunes vegades se'ls descrivia amb ales de rata-pinyada.

La llegenda ripolletenca
A Ripollet s'explica la llegenda de El Vell la Vella i el Cabraboc, segons la qual un vell i una vella que arribaren a Ripollet per carnestoltes amb un gat en un cistell es trobaren amb un grup de diables i aleshores el gat saltÓ del cistell convertit en un diable mÚs, el Cabraboc. Sembla que antigament el personatge havia sortit a la rua de carnaval, i modernament ha estat recuperat per la colla de les Bruixes de Ripollet (colla femenina de diables), que escenifiquen la llegenda per la Festa Major.

L.P.

  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validaciˇ W3C/WCAG.

Redacciˇ i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal