degradat blanc
ripollet.cat
Cultura
Equipaments
Tràmits
Ciutat
ombra

Crònica del Referèndum 1-O 2017

02/10/2017

El Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya 2017 s'ha desenvolupat a Ripollet sense incidències destacables, malgrat les limitacions tècniques i organitzatives que s'han patit, especialment a primera hora. Un total de 6.931 persones han dipositat el seu vot a un dels 4 col·legis habilitats. El 83,39% (5.780) ha votat Sí, el 13,2% (2916) ha votat No, el 2,29% (159) en blanc i també s'ha registrat l'1,1% de vots nuls. Si prenem com a referència el cens de les passades eleccions catalanes, la participació ha estat del 77,24%.

Crònica del Referèndum 1-O 2017 -Imatge 1- El dispositiu electoral ha compat amb un centenar de voluntaris, entre acreditats per la Generalitat i l'ANC i una cinquantena més de persones, entre vocals i presidents de prop de 20 meses constituïdes. Davant l'ordre del govern central de tancar els col·legis, a les 5 de la matinada ha començat a arribar gent per custodiar-los. Primer El Martinet i l'Anselm Clavé i després al Ginesta i finalment al Centre Cívic del Pont Vell, que es va habilitar en lloc de l'escola Tiana. Cal tenir en compte que normalment obren 9 col·legis.

Els organitzadors han intentat obrir puntualment, però les dificultats per accedir al cens telemàtic i al wifi de les escoles han retardat l'inici de la votació més d'una hora. Tot això, juntament amb l'alta ràtio de votants per mesa, ha provocat cues, especialment al matí, d'entre 2 i 4 hores d'espera. Donada la singularitat del referèndum i la tasca dels voluntaris, centenars de persones han fet acte de presència fins al final de la jornada per tal d'evitar la confiscació d'urnes i ordinadors.

Segons fonts de l'organització, l'espera s'ha produït amb total solidaritat i harmonia, entre votants del sí i del no. Les emocions han estat a flor de pell als més militants i s'han repetit els aplaudiments a l'oberta i tancament dels col·legis, a l'arribada de gent gran o amb dificultats de mobilitat i fins i tot, al final del dia, en agraïment als Mossos d'Esquadra. L'escola més animada ha estat la Ginesta, on ha actuat el cantautor Pau Alabajo i altres joves que li han pres el relleu guitarra en mà per cantar l'Estaca.

Foto: una mesa del Centre Cívic del Pont Vell.

  • Defensora de la Ciutadania
  • Blog Centre Cultural
  • Blog CIP Moli Rata
  • Blog Centre Cultural
  • Patrimoni virtual
  • FaceBook RipolletCultura
  • Twitter @culturaripollet
ombra
Pendent de validació W3C/WCAG.

Redacció i estil: Departament de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2014 © Departament de Cultura - Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00  |  Nota legal