L'exposició sobre Josep M. Brull es trasllada al Museu Etnològic
Dilluns, 12 de novembre de 2007
Imatge 337

L'obra de Josep M. Brull ha arribat a Barcelona. El Museu Etnològic acull, des del passat dimarts, 6 de novembre, l'exposició 'Josep M. Brull: l'artista, el mestre, l'home'. Aquesta mostra és l'acció principal dins la celebració de l'Any Brull, organitzat per commemorar el centenari del naixement de l'artista.


L'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, el regidor de Cultura, Ferran Tornel i la coordinadora del Patronat Municipal de Cultura i Joventut, Eulàlia Saló, van assistir com a representació institucional a l'acte oficial d'inauguració. L'Ajuntament de Ripollet ha estat el principal impulsor de l'Any Brull, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social Caixa Sabadell.

L'acte, que va comptar amb la participació d'un centenar de persones, es va iniciar amb una visita guiada a càrrec de la comissària de l'exposició, Elena Vilalta. Posteriorment, es va procedir als parlaments, en els quals van intervenir: la gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona, Marta Clari; el director de programes del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés; Núria Cabuti, néta de l'artista en representació de la família Brull; l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo; i el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras.

Josep M. Brull: l'artista, el mestre, l'home està itinerant des del mes d'abril per diferents municipis de la geografia catalana. L'exposició mostra al Museu Etnològic de Barcelona un total de 34 peces cedides per la família Brull; a més de 14 escultures d'aquest artista, propietat del propi Museu. Cal destacar que aquesta institució té dipositada una col·lecció important de figures de l'etapa popular que l'Ajuntament de Barcelona va encarregar als anys quaranta-cinquanta a l'escultor. Aquestes peces són de terra cuita policroma i es caracteritzen perquè són l'expressió del sentiment popular català. Pessebres, típiques pageses, pastors i camperols retraten costums i tradicions avui ja gairebé desaparegudes i constitueixen un testimoni molt valuós d'una època que actualment ja es considera llunyana.

Escultor figuratiu, l'obra de Josep Maria Brull és d'esperit noucentista i reivindica les arrels mediterrànies. La dona, el nu, el retrat infantil, la maternitat com a representació de la unió entre tradició i modernitat, la gent del mar, les escenes costumistes i el treball rural són temes que es repeteixen de manera continuada en l'obra de l'autor. La seva obra es pot dividir en tres etapes: la popular, la de les pedres i la de la síntesi. A més, va fer ceràmica, mosaic i escultura pública.

L'exposició romandrà al Museu Etnològic fins el dia 30 de novembre.

F.R.



Ombra inferior