La CRAC s'ha adherit a la celebració de l'Any Brull amb dues activitats, que tindran lloc els propers mesos: l'exposició El món del treball industrial a la Catalunya del primer terç del segle XX: les llavors de la revolució, a partir del proper 18 de setembre, i la XVII trobada de gegants a Ripollet, el dia 7 d'octubre, amb el protagonisme dels gegantons Gonçal i Teresa, construïts l'any 1991 amb la col·laboració de la família Brull.
L'exposició, produïda per l'Arxiu Nacional de Catalunya l'any 2004, es podrà veure del 18 de setembre al 8 d'octubre al Centre Cultural. La inauguració tindrà lloc el mateix dia 18, a dos quarts de vuit del vespre, i comptarà amb la presencia del director de l'Arxiu Nacional de Catalunya.
L'exposició: "El món del treball industrial a la Catalunya del primer terç del segle XX: les llavors de la revolució", produïda per l'Arxiu Nacional de Catalunya l'any 2004
Ripollet no visqué al marge dels esdeveniments econòmics, polítics i socials, d'aquest primer terç de segle XX. A començaments del segle XX les famílies de Ripollet reduïen el nombre de fills i allargaven l'edat d'escolarització dels seus fills i filles capacitant-los per entrar en el món del treball industrial.
L'Europa industrial necessitaria ben aviat treballadors alfabetitzats. La indústria de l'entorn vallesà tindria les mateixes necessitats de treballadors qualificats. Els canvis en els models de família amb menys fills, les reivindicacions d'una millor qualitat de vida, reducció d'hores de treball a les fàbriques, prohibició del treball infantil, mutualitats de prevenció i millores salarials gestaren les revolucions del primer terç del segle XX. Tots aquests fets no van passar de llarg a Ripollet.
L'exposició permet, a partir de les fotografies, visualitzar de més a prop els anys del Brull jove, de l'home que opta per la carrera de magisteri i exerceix de mestre a Ripollet. Un aspecte destacable de l'exposició és el fet que els avenços tecnològics donaren pas, a principis del segle XX, a l'aparició de la fotografia de premsa, considerada des de llavors un document de gran valor social.
Gonçal i Teresa, gegantons de Ripollet
L'any 1991 es van construir els gegantons que representen a dos personatges de la vida real: dos mestres de la primera escola pública de Ripollet que exerciren en el període de: Gonçal Bonilla, 1924 - 1933 i Teresa Vila Arrufat, 1923 - 1931.
La generació nascuda a Ripollet en el període de mitjan dels anys 10 fins a mitjan dels anys 20 guarda un bon record d'aquestes dues persones, fins al punt que el 13 de juny de 1974 es va retre un homenatge als dos mestres posant el seu nom en un parc.
Aquests dos personatges contribuïren molt activament a l'alfabetització de la població local en un període de grans canvis econòmics, polítics i socials, a banda del fet que tots dos participaven dels moviments de renovació pedagògica de l'època.
En Josep Maria Brull, que havia arribat a Ripollet l'any 1927 per exercir de mestre ajudant d'en Bonilla, col·laborà amb la CRAC facilitant els contactes amb les famílies Bonilla i Vila Arrufat perquè no només autoritzessin construir uns gegantons, que portaven el nom d'un membre de la seva família, sinó que també es reproduís fidelment les imatges dels dos mestres.
L'any 1991 Brull també participà en el projecte dibuixant el cartell i el fulletó de la trobada, i va assistir als actes que es van organitzar a l'entorn d'aquests dos gegantons , la trobada i l'exposició.
F.R.