El projecte inclou la construcció d'una escola d'adults i tres mòduls d'habitatges i està pensat per a fer-lo en diferents fases i amb criteris de sostenibilitat.
L'avantprojecte presentat pel grup d'arquitectes Col·lectiu Brusi, sota el lema '3 en ratlla', ha estat l'escollit en un acte celebrat el passat dijous, 25 de febrer, a l'Ajuntament de Ripollet. Les quatre empreses finalistes havien de presentar la proposta de disseny i construcció d'un edifici públic destinat a allotjar un màxim de 85 pisos i una escola d'adults. Amb l'avantprojecte seleccionat, l'Ajuntament treballarà ara per buscar finançament, abans de licitar la redacció del projecte executiu.
El jurat del concurs, que va escollir les quatre propostes finalistes d'entre les 16 que es van presentar, ha estat presidit per l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, i format, entre d'altres, per l'arquitecte municipal, l'arquitecta de l'Ajuntament de Montcada i Reixac i tres arquitectes designats pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, així com per les tècniques de l'àmbit de Ciutat i Sostenibilitat i de Serveis Socials i una representant de l'Escola d'Adults. Els autors de les quatre idees seleccionades en la primera fase van rebre cadascun d'ells 7.500 € i l'autor de la idea guanyadora rebrà, a més, uns altres 7.500 €.
Tal com ha explicat l'alcalde durant el veredicte, els criteris generals que s'han tingut en compte han estat els dissenys arquitectònics de la proposta d'habitatges i de la proposta d'equipament; la qualitat de la proposta d'entorn i la urbanització de l'espai; la integració global de l'edifici, l'equipament i la urbanització en un conjunt vertebrador de ciutat; les fases de desenvolupament del projecte, i la superació de la normativa sobre impacte ambiental i estalvi energètic. Osuna ha explicat que aquesta "ha estat una experiència innovadora per a l'Ajuntament i una fase d'aprenentatge" i ha reconegut la qualitat de les propostes presentades, tot assegurant que "estem convençuts que ens serà molt útil per poder desplegar aquest projecte tan ambiciós i de tanta importància per a la nostra ciutat".
'3 en ratlla': 3 edificis, 3 fases i sostenibilitat al cub
Marius Quintana, arquitecte del Col·lectiu Brusi, present a l'acte, ha explicat: "vam començar el projecte pensant molt en les diferents fases en què es podria fer aquesta promoció tan important d'habitatges i d'escola, i per això vam plantejar un sòcol, fet amb formigó, que era el pàrquing soterrat i l'escola, i a sobre d'aquesta gran llosa, construir els habitatges en una estructura de fusta que es pot anar construint gairebé de forma prefabricada, sense obra humida, i que està partida en 3 mòduls per poder fer-se en tres fases diferents". La sostenibilitat del projecte no només es basa en la proposta de construcció en fusta, que és la més reciclable i ecològica, sinó també en les cobertes, amb diferents usos. Així, una coberta es destinaria a plaques fotovoltaiques, una altra per a superfície enjardinada i la tercera a horts comunitaris. Quintana ha destacat la proposta volumètrica de '3 en ratlla', que segueix la línia arquitectònica del projecte d'illa de Joan Pascual, on es relacionen els diferents blocs amb l'entorn.
El projecte, promogut per l'Ajuntament de Ripollet a la rambla de les Vinyes, entre l'avinguda de Catalunya i l'avinguda del Mediterrani, a tocar del parc dels Pinetons, ocupa una finca amb una superfície de 1.490 m², més una altra peça de sòl, adscrita a aquesta i qualificada de verd privat, amb una superfície de 713,70 m². L'edifici podrà encabir un màxim de 85 habitatges, pensats per a diferent nombre d'ocupants, així com el mateix nombre de places d'aparcament, amb places per a vehicles elèctrics, bicicletes i altres vehicles lleugers i un 10% d'aparcaments adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
Més imatges: