Al voltant d'una trentena de persones van assistir a la xerrada-col·loqui que va tenir lloc al Centre Cultural la tarda del 13 de febrer per a explicar com col·laborar en l'Any Clavé. Després d'una breu presentació a càrrec de l'historiador local Ramon Martos, el músic i professor d'etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Jaume Ayats, va posar en relleu l'aspecte social que tenia el fet de cantar al segle XIX, un aspecte que es va anar perdent al segle XX, quan cantar "va ser una cosa feta per especialistes", segons Ayats.
L'historiador i musicòleg va explicar que al segle XIX, l'època d'Anselm Clavé, els obrers cantaven a les fàbriques i a les tavernes per oblidar i suportar millor la misèria en la qual vivien i el sistema industrial que els oprimia. Anselm Clavé va fer servir aquesta influència del cant coral per crear les primeres entitats corals, cofraries laiques d'obrers que any rere any van crear la xarxa de corals claverianes.
Després de la dissertació d'Ayats, els assistents van interessar-se en el fet musical i en la forma de participar en l'Any Clavé.
E.P.
Més imatges: